LUNCHBOX DLA MŁODEGO SPORTOWCA
#2 – TORTILLA ZAMIAST KANAPKI NA DRUGIE ŚNIADANIE
Nudne kanapki z serem czas zastąpić czymś oryginalnym i smacznym! Pora na kolejny przepis z wrześniowej serii artykułów na drugie śniadanie do szkoły. Pełnoziarnista tortilla z kurczakiem lub ciecierzycą.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
* 2 pełnoziarniste placki tortilli,
* filet kurczaka lub kawałek filetu z indyka/ jeśli wolisz wersję bez mięsa możesz
wykorzystać ciecierzycę
* sałata,
* 1 pomidor,
* 1 papryka,
* 1 awokado,
* kiełki – garść,
* ulubione przyprawy – bazylia, oregano, estragon,
* jogurt naturalny,
* sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Posyp pokrojone w kosteczkę mięso przyprawami, solą oraz pieprzem i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Możesz także najpierw zgrillować mięso, a następnie pokroić je. Umyj sałatę oraz warzywa. Pomidora i paprykę pokrój w plasterki. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do placków tortilli, polej jogurtem naturalnym. Jeśli masz czas i ochotę, możesz zgrillować także już złożoną tortillę.
Taki trik sprawi, że nie będzie się rozpadać w trakcie jedzenia. Gotowe drugie śniadanie zapakuj w papier śniadaniowy i włóż do lunchboxa.
Korzyści:
Połączenie wysokiej zawartości potasu w awokado – 30% więcej niż w bananach – z omega-3 oraz kwasem oleinowym, jest korzystne w obniżaniu ciśnienia krwi. Badania kliniczne pokazują że, jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado obniżają poziom LDL (potocznie nazywany „złym cholesterolem”) i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. „dobry cholesterol”) we krwi. Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości glutationu. Ten antyoksydant wspiera wątrobę i system nerwowy. Jest odpowiedzialny za uzupełnianie i „odzyskiwanie” innych przeciwutleniaczy w ciele. Jest niezbędny dla silnego systemu immunologicznego. Awokado zawiera cenny dla zdrowia kwas foliowy szczególnie zalecany kobietom w ciąży, który wpływa na rozwój mózgu dziecka oraz inne narządy.