LUNCHBOX DLA MŁODEGO SPORTOWCA
#1 – PLACKI JAGLANE Z BANANEM I CZEKOLADĄ.
Drugie śniadanie do szkoły nie musi być nudne. Kanapki wkładane do plecaka pociechy często lądują w koszu na śmieci. Nierzadko dziecko dostaje też słodycze i słone przekąski. Pamiętaj jednak, że drożdżówka i chipsy, czy czekoladowy batonik nie są produktami, które zaspokoją potrzeby żywieniowe twojego dziecka i nie dadzą mu potrzebnej energii na lekcjach wychowania fizycznego, czy treningach.
Kombinacja tłuszczu, cukru i soli powoduje, że są one smaczne, ale nic poza tym.
Blisko 30% uczniów nie je w szkole posiłku. Odbija się to na ich poziomie energii, koncentracji, wynikach w nauce i sporcie. Podczas wytężonej pracy, jaką z pewnością jest spędzenie dnia podczas zajęć szkolnych i treningach, mózg i mięśnie zużywają duże ilości energii, którą trzeba uzupełniać, jedząc pożywne posiłki. Najlepiej, aby były kolorowe i atrakcyjne. Warto też zainwestować w pudełka śniadaniowe, do których schowasz różne produkty. W ten sposób łatwo można uniknąć częstego
widoku na szkolnych korytarzach – wyjmowanej z plecaka z niesmakiem zgniecionej kanapki, z której wypadł pomidor. Należy pamiętać, że regularnie spożywane posiłki pomagają nie tylko zachować prawidłowa masę ciała, ale wspierają zdrowy rozwój dzieci.
Tym wpisem rozpoczynam wrześniowy cykl artykułów “Lunchbox dla młodego sportowca”. Dwa razy w tygodniu będą pojawiały się przepisy na posiłki do szkoły, które będą proste w przygotowaniu, smaczne i energetyczne.
DZISIAJ PRZEPIS NA:
Placki jaglane z bananem i czekoladą.
Składniki (ok. 6 sztuk):
* ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* jajko – 1 szt
* miękki, słodki banan – 1 szt
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
*gorzka czekolada (min 65% kakao) – 1 pasek
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z bananem, jajkiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy.
Smażmy niewielkie placuszki na odrobinę natłuszczonej patelni po ok. 3 minuty z każdej strony).
Korzyści:
Kasza jaglana wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, ponieważ zawiera krzem, żelazo, cynk, magnez i witaminy z grupy B. Jaglana jest produktem bezglutenowym co dodatkowo czyni ją jeszcze zdrowszą. Produkowana jest z łuskanego ziarna prosa (najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka). Kasza to najmniej przetworzona forma zbóż, stąd uważana jest za bardzo zdrową. Z powodu dużej zawartości żelaza i cynku – minerałów, które biorą
udział w procesach odpornościowych kasza jaglana wspomaga układ immunologiczny. Kaloryczność tej kaszy jest stosunkowo podobna do innych gatunków, w zależności od uprawy. W 100g kaszy jest 320-380kcal. W kaszy jaglanej zawarte są węglowodany złożone tak cenne w diecie młodego sportowca, ponieważ powoli uwalniając się do krwi podczas trawienia zapewniają stały dostęp energii w
treningu.