LUNCHBOX DLA MŁODEGO SPORTOWCA
#4 – PLACKI RYŻOWE Z JABŁKIEM
Dzieci z reguły lubią placki w różnej formie. Jest to wygodna opcja, ponieważ świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego można zabrać je na wynos do szkoły.
.
Składniki (na 2 porcje):
100 g mąki ryżowej
ok. 100 ml wody
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 jabłko
1 łyżka miodu/syropu klonowego
szczypta cynamonu
.
Przygotowanie:
Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, wodę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, syrop klonowy, cynamon oraz olej. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, ciasto powinno mieć trochę gęstszą konsystencję niż naleśnikowe. Patelnię mocno rozgrzej i na średnim ogniu (sucha patelnia, już bez dodatku tłuszczu) smaż z obu stron placuszki na złocisto.
.
Korzyści:
Wartości odżywcze mąki ryżowej to substancje mineralne takie jak potas, wapń, cynk, fosfor, magnez. Witaminy w mące ryżowej należą głownie do grupy B, zawarte w niej są również substancje znane jako lignany i fitoestrogeny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegają starzeniu się komórek i regulują gospodarkę hormonalną, pośrednio zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych.